Technische en organisatorische uitdagingen
Alhoewel veel mensen de TraceTogether app in Singapore hebben gedownload, is er geen verlaging van het aantal besmettingen waargenomen. Hugo de Jonge gaf in de persconferentie van 7 april aan dat ongeveer 60% van de bevolking een dergelijke app actief moet gebruiken om nuttig te kunnen zijn. Dit is een van de problemen waar ze in Singapore tegenaan lopen. Ook al zijn het er veel, het aantal gebruikers – een op de zes van de bevolking – is niet genoeg.
Een bijkomend probleem is dat iOS-apps die op de achtergrond draaien niet actief Bluetooth kunnen gebruiken. In de praktijk betekent het dat je scherm ingeschakeld en de app actief moet zijn. Je iPhone kan niet in je broekzak of tas kan zitten om de contactenlijst uit te breiden. Apple en Google hebben aangegeven dat ze gezamenlijk bezig zijn met oplossingen om apps voor contactonderzoek te ondersteunen. Het ligt voor de hand dat dit soort technische problemen door deze ontwikkelingen makkelijker verholpen kunnen worden.
Virtueel besmettingen bijhouden
Besmettingen bijhouden met Bluetooth is foutgevoelig, onder meer omdat het door muren en vloeren is te ontvangen. Het waarnemen van een Bluetooth-apparaat is daarom ook niet hetzelfde als een coronabesmetting. Hoe langer virtueel wordt bepaald wie er besmet is, hoe verder het afwijkt van de werkelijkheid. Het is niet heel erg als je onterecht een melding krijgt dat je besmet geraakt zou kunnen zijn. Als je thuisblijft uit veiligheid terwijl dat niet nodig is, heeft dat geen grote negatieve gevolgen. Het is alleen wel van belang dat de detectiemethode enigszins betrouwbaar is. Als een notificatie dat je besmet bent onbetrouwbaar is, hecht je er geen waarde aan.
Google locatiegeschiedenis
Google heeft op https://www.google.com/covid19/mobility/ rapporten beschikbaar gesteld met mobiliteitsgegevens per land. Deze rapporten zijn opgebouwd met de locatiegeschiedenis van gebruikers. Het gaat hier om grote hoeveelheden geaggregeerde data. In de rapporten wordt bijvoorbeeld getoond hoeveel mensen parken bezoeken ten opzichte van hoeveel dat er normaal zijn.
Als uit de data blijkt dat mensen massaal parken bezoeken, loont het om daar beter te controleren of ze zich aan de regel van anderhalve meter afstand houden. De diensten van Google zijn niet in ieder land beschikbaar, maar wel voor de meerderheid. Ik vermoed dat deze data nuttiger te gebruiken is dan individuele Bluetooth-contactenlijsten, omdat het algemener is en al op grote schaal wordt verzameld. Het maakt voor een individu niet uit of de percentages in de rapporten precies kloppen, maar in grotere lijnen is er wel beleid op te voeren.
Ik denk dat in het kabinet grof is onderschat wat ervoor nodig is om een app nuttig te laten zijn in het tegengaan van het coronavirus. Daarbij lijkt het me dat een technische oplossing wereldwijd opgezet moet worden. Ieder land gaat anders om met privacy, maar het technische aspect van contacttracering zou voor iedereen hetzelfde kunnen zijn. Daarom lijkt het mij nodig dat deze discussie wereldwijd gevoerd wordt, in plaats van het op nationaal niveau op te lossen.