Folding At Home

  • Mica
  • Folding At Home

Folding@Home: Team “MicaIT”

Sinds begin maart 2020 committeert ook Mica IT rekenkracht van processoren en grafische kaarten aan het bijzondere programma van Folding@Home.

Het initiatief van Stanford University, momenteel geleid door een onderzoeksteam van Washington University, onderzoekt al sinds 2000 het (mis)vouwen van eiwitten om zo beter te begrijpen hoe enkele ongeneeslijke ziektes bestreden zouden kunnen worden.

Het onderzoekplatform is in 2020 uitgegroeid tot de grootste supercomputer ter wereld. Sinds februari wordt deze supercomputer ingezet bij de speurtocht naar een vaccin of medicijn tegen Corona / COVID-19.

Ook Mica IT draagt sinds de uitbraak van COVID-19 haar steentje bij aan dit bijzondere project. En wij nodigen ook jou graag uit om ook mee te doen!

NO Coronavirus

Wat is het?

Op Wikipedia valt te lezen:

Folding at home (afgekort F@H) is een distributed computing-project met als doel meer te weten komen over eiwitten, met name over wat ze doen en hoe ze vouwen (folding).

Eiwitten zijn de werkpaarden van het lichaam, maar voordat ze kunnen werken moeten ze zich op een bepaalde manier rangschikken, het zogenaamde ordenen of “vouwen”. Dit vouwen is fundamenteel voor alle biologische wezens, maar voor de mens eigenlijk bijna een compleet mysterie. Dit vouwen gebeurt constant in het lichaam, maar het gebeurt weleens dat dit misgaat, het zogenaamde misvouwen. Soms is er niets aan de hand als dat gebeurt maar het kan ook gebeuren dat het grote gevolgen heeft.

Met behulp van distributed computing wordt gerekend om de vouwwijze van eiwitten te voorspellen. Voor deze zeer rekenintensieve taken wordt gerekend op de bereidwilligheid van vrijwilligers om de niet gebruikte rekenkracht van hun computer alsnog te benutten. De vrijwilliger gebruikt een client die een datapakket binnenhaalt waarna de PC de rekenopdracht afwerkt en de resultaten van de opvouwing terugstuurt. Op deze wijze worden een aantal ziekten bestudeerd die gerelateerd zijn aan dit misvouwen van eiwitten, bijvoorbeeld kanker en diverse hieraan verwante ziektebeelden, AlzheimerBSE (gekkekoeienziekte), CJD (Creuzfeld Jacob), ALSHuntington, Parkinson en COVID-19.

Neem vooral ook een kijkje op de pagina van Folding@Home.

Resultaten

De resultaten van dit onderzoek zijn inzichtelijk gemaakt door Folding@home op een speciale pagina. Op het moment van schrijven heeft het onderzoek ruim 220 papers geproduceerd.

Deze zeer technische informatie is in te zien op de website: https://foldingathome.org/papers-results/ 

Hoe kan ik meedoen?

Heb je een thuiscomputer of op het werk? Maakt niet uit hoe snel de CPU/processor is of welke videokaart deze computer heeft. Alle beetjes helpen en ook jij kan direct jouw computer laten bijdragen aan het onderzoek.

Lees de exacte stappen op de website, het is heel gemakkelijk. Installatie kan op Windows, Apple MAC en eventueel op Linux.

Bij de keuze voor welke ziekte jij jouw computer in wil zetten, kies je voor ‘Any Disease‘. Hier valt Corona / COVID-19 onder.

Je kunt direct anoniem aan de slag. Wil je een bijdrage leveren via Team MicaIT, dan kan je teamnummer 240639 invullen.

Namens alle medewerkers van Mica IT willen wij u bedanken voor uw bijdrage. De situatie is misschien complex en als individu kunnen wij niet zoveel doen. Maar met elkaar kunnen wij misschien een oplossing vinden!

Foldingathome in actie