Je bedrijf beschermen tegen hackers. Tips van een cyber security specialist.

We leven in een tijdperk waarin de digitale transformatie exponentieel groeit. Maar met deze vooruitgang komt ook een duistere realiteit: “Alles digitaal kan gehackt worden“. Deze uitspraak klinkt misschien als een scenario uit een thriller, maar voor veel bedrijven wereldwijd is het een angstaanjagende realiteit geworden.

Inhoud:

Ransomware: De digitale gijzelnemer

Ransomware-aanvallen, waarbij hackers je bestanden in gijzeling nemen en losgeld eisen, zijn de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. De dreiging van het online lekken van deze bestanden kan financiële gevolgen hebben die oplopen tot miljoenen. Het is niet meer een kwestie van óf je bedrijf wordt aangevallen, maar wanneer.

 

Expertise uit eerste hand

In een recente podcastaflevering deelde Bas Leijenhorst, security specialist bij Mica IT, zijn diepgaande inzichten over dit groeiende probleem. Volgens Bas gaat het niet alleen om de technologie. Het gaat ook om het begrijpen van menselijk gedrag en het herkennen van potentiële bedreigingen voordat ze toeslaan.

CEO-fraude en vervalste facturen

Naast ransomware lichtte Bas ook andere veelvoorkomende cyberaanvallen toe, zoals CEO-fraude, waarbij cybercriminelen zich voordoen als topmanagers om financiële overdrachten te verzoeken, en gehackte mailboxes waardoor vervalste facturen worden verzonden. Deze aanvallen zijn vaak geraffineerd en spelen in op de menselijke aard, zoals vertrouwen en routine.

 

Het Kerstpakket dilemma

Een verrassend feit dat Bas deelde, was hoe zelfs iets onschuldigs als een kerstpakket een potentiële bedreiging kan zijn. USB-sticks of andere gadgets kunnen malware bevatten die inloggegevens en andere gevoelige informatie kan blootleggen.

 

Hoe jezelf te beschermen

Bas benadrukte het belang van voortdurende educatie, bewustzijn en up-to-date beveiligingssystemen. Door te investeren in training en tools, kun je je bedrijf wapenen tegen de steeds veranderende wereld van cyberaanvallen.

Wil je meer weten en luisteren naar de diepgaande inzichten van Bas? Check dan onze recente Podcast!

Geen Blog of Nieuwsbericht meer missen? Schrijf je snel in voor de nieuwsbrief