Microsoft Teams gratis versie stopt: Wat je moet weten

Microsoft heeft onlangs aangekondigd dat de gratis versie van Microsoft Teams op 12 april 2023 zal verdwijnen. In dit artikel bespreken we de gevolgen van deze beslissing, wat dit betekent voor de gebruikers en welke alternatieven er beschikbaar zijn.

Inhoud:
Microsoft Teams gratis versie stopt Wat je moet weten

Belangrijke Veranderingen in Microsoft Teams

Einde van de Gratis Versie

De gratis versie van Microsoft Teams bood gebruikers een uitgebreide set van functies voor teamcommunicatie en -samenwerking. Deze versie was bijzonder populair bij kleine bedrijven en organisaties met beperkte budgetten. Vanaf 12 april 2023 zal deze gratis versie echter niet langer beschikbaar zijn, waardoor bestaande gebruikers moeten overstappen naar een betaald abonnement.

 

Overstappen naar een Betaald Abonnement

Microsoft biedt verschillende abonnementen aan voor Microsoft Teams, elk met hun eigen prijs en functionaliteit. Hier is een overzicht van de belangrijkste opties:

 

 • Upgraden naar Microsoft Teams Essentials: €3,80 per gebruiker/maand (april 2023)
 • Microsoft 365 Business Basic: €5,60 per gebruiker/maand (april 2023)
 • Microsoft 365 Business Standard: €11,70 per gebruiker/maand (april 2023)
 • Microsoft 365 Business Premium: €20,60 per gebruiker/maand (april 2023)

Deze abonnementen bieden niet alleen toegang tot Microsoft Teams, maar ook tot andere Microsoft 365-applicaties zoals Word, Excel en PowerPoint.

 

Mogelijke Gevolgen voor Gebruikers

Impact op Kleine Bedrijven en Organisaties

Kleine bedrijven en organisaties die afhankelijk waren van de gratis versie van Microsoft Teams, moeten nu beslissen of ze willen overstappen naar een betaald abonnement of op zoek gaan naar een alternatief platform. Dit kan een financiële impact hebben, aangezien betaalde abonnementen variëren van €4,20 tot €16,90 per gebruiker per maand.

 

Overwegingen bij het Kiezen van een Alternatief

Bij het overwegen van alternatieve platformen, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

 

 • Functionaliteit: Zorg ervoor dat het alternatieve platform de functies biedt die uw team nodig heeft.
 • Gebruiksvriendelijkheid: Kies een platform dat eenvoudig te gebruiken en te navigeren is.
 • Integraties: Overweeg platformen die kunnen integreren met de tools die uw team al gebruikt.
 • Prijs: Houd rekening met de kosten van het platform en de beschikbare abonnementen.

Upgraden naar Microsoft Teams Essentials

Microsoft biedt nu een nieuwe abonnementsoptie aan, genaamd Teams Essentials, specifiek ontworpen voor kleine en middelgrote bedrijven. Teams Essentials biedt een betaalbare oplossing voor teams die de gratis versie van Microsoft Teams willen vervangen en toch toegang willen hebben tot de essentiële communicatie- en samenwerkingsfuncties.

 

Belangrijkste Kenmerken van Teams Essentials

Teams Essentials is ontworpen om de belangrijkste functies van Microsoft Teams aan te bieden, terwijl het tegelijkertijd betaalbaar en toegankelijk blijft voor kleine en middelgrote bedrijven. Enkele van de belangrijkste kenmerken van dit abonnement zijn:

 

 • Chats, groepsgesprekken en videogesprekken
 • Planning en agenda-integratie
 • Bestandsopslag en -deling met SharePoint
 • Gebruiksvriendelijke beveiligings- en beheerfuncties

Prijs van Teams Essentials


Teams Essentials wordt aangeboden tegen een betaalbare prijs van €3,80 per gebruiker/maand (jaarlijks factureren). Deze prijs maakt het een aantrekkelijke optie voor kleine en middelgrote bedrijven die op zoek zijn naar een communicatie- en samenwerkingsplatform zonder de extra kosten van een volledig Microsoft 365-abonnement.

 

Door te upgraden naar Teams Essentials, kunnen kleine en middelgrote bedrijven blijven profiteren van de krachtige communicatie- en samenwerkingsmogelijkheden van Microsoft Teams, terwijl ze tegelijkertijd de kosten beheersbaar houden. Teams Essentials is een uitstekende oplossing voor teams die op zoek zijn naar een betaalbaar alternatief na het stopzetten van de gratis versie van Microsoft Teams.

 

Conclusie

Met de beëindiging van de gratis versie van Microsoft Teams op 12 april 2023, zullen veel kleine bedrijven en organisaties een beslissing moeten nemen over het al dan niet overstappen naar een betaald abonnement of het verkennen van alternatieve platformen. Er zijn verschillende communicatie- en samenwerkingstools beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het is essentieel om de behoeften van uw team te evalueren en een platform te kiezen dat aan die behoeften voldoet, terwijl het tegelijkertijd binnen uw budget past.

Veel gestelde vragen

De gratis versie van Microsoft Teams zal op 12 april 2023 stoppen. Vanaf die datum zullen gebruikers van de gratis versie moeten overstappen naar een betaald abonnement of een alternatief platform kiezen.

De belangrijkste abonnementsopties voor Microsoft Teams zijn:

 

Bij het kiezen van een alternatief platform, overweeg de volgende factoren:

 

 • Functionaliteit: Het platform moet de functies bieden die uw team nodig heeft.
 • Gebruiksvriendelijkheid: Kies een platform dat eenvoudig te gebruiken en te navigeren is.
 • Integraties: Het platform moet kunnen integreren met de tools die uw team al gebruikt.
 • Prijs: Houd rekening met de kosten van het platform en de beschikbare abonnementen.

Enkele populaire alternatieven voor Microsoft Teams zijn Slack, Google Workspace en Zoho Connect. Elk van deze platformen biedt verschillende functies, integraties en prijzen, waardoor het belangrijk is om uw opties zorgvuldig te evalueren.

Als u niet overstapt naar een betaald abonnement, is het belangrijk om uw gegevens uit Microsoft Teams te exporteren voordat de gratis versie stopt. Raadpleeg de ondersteuningsdocumentatie van Microsoft voor instructies over het exporteren van uw gegevens. Na het stopzetten van de gratis versie heeft u mogelijk geen toegang meer tot uw gegevens in Microsoft Teams.

Geen Blog of Nieuwsbericht meer missen? Schrijf je snel in voor de nieuwsbrief